Matança de xais

TVAnimalista
Dimecres, 9 Novembre, 2011

Quatre activistes de l'Equip d'Investigacions d'Igualdad Animal han documentat la matança ritual de xais celebrada a Melilla en motiu de la denominada Festa del Sacrifici. La considerada Pasqua Musulmana és una de les principals festivitats de l'Islam i compte amb el beneplàcit de les autoritats locals de Ceuta i Melilla que, des del 2010, commemoren oficialment.

Al voltant de les nou del matí milers de fidels es congreguen a l'esplanada al costat del Terç de Melilla per a resar. Després de finalitzar les pregàries, un dels fidels immobilitza i degolla un xai que ha estat tot aquest temps lligat a un arbre proper. La seva mort marca l'inici d'una sèrie de matances que tenen lloc als carrers de la ciutat i patis interiors de les cases i que, en tot just una hora, acaben amb la vida d'aproximadament 6.000 xais a Melilla, 6.000 a Ceuta i gairebé set milions al Marroc.

Alguns musulmans opten per traslladar als xais a l'Escorxador Municipal on aquests són matats sota el ritu Halal. La sang dels xais arriba a tenyir de vermell alguns dels carrers de Melilla on els animals són immobilitzats i, després de ser orientats cap a la Meca, degollats amb un ganivet que els secciona la gola. Malgrat que alguns fidels han afirmat que d'aquesta manera els animals no pateixen, els investigadors d'Igualdad Animal han gravat en vídeo com aquests animals als quals es referien agonitzaven durant més de cinc minuts —alguns d'ells arribant fins i tot a aixecar-se a pesar d'haver rebut repetits i profunds talls al coll—. En algunes ocasions els xais han estat decapitats abans d'arribar a perdre la consciència.
Aquestes escenes se succeeixen mentre la resta d’animals contemplen atemorits la mort dels altres i sense poder fer res més que orinar-se o tractar, desesperada i inútilment, d'escapar.

Procedents d'explotacions ramaderes de Múrcia, Ciudad Real, Huelva, Extremadura, Màlaga o Sevilla, milers de xais viatgen des de la Península fins a les Ciutats Autònomes per a trobar un tràgic final; mentre que molts altres s'han quedat al camí aquest any; ja que segons han informat diversos mitjans de comunicació, centenars de xais han mort asfixiats durant el transport produït en els dies previs a aquesta festivitat.
El cap de família, que generalment és també l'encarregat de matar als animals, és un exemple aquests dies per als més petits. Els nens del barri —d'entre 4 i 12 anys— presents durant tota la matança, no mostren cap sensibilitat o empatia cap als animals ja que estan rebent una educació basada en la discriminació per espècie. Els activistes han vist com alguns d'aquests nens escopien als animals i jugaven amb els seus caps decapitats, en un clar aprenentatge cap a la insensibilització i la violència.
A la Península s'han matat, aproximadament, 350.000 xais durant aquesta festivitat, corroborant que els ritus religiosos no són més que una altra mostra del patiment que s'ocasiona als animals no humans en nom de la tradició.
Des d'Igualdad Animal rebutgen i denuncien la mort dels xais durant la celebració d'aquest ritu i esperen que aquestes imatges ajudin a posar-nos en el lloc dels animals. També creuen que és necessari un debat social en el qual comencem a qüestionar no només aquest tipus de tradicions, sinó tot ús i matança d'animals sota qualsevol excusa, creença o tradició, ja que milions d'animals són explotats i matats diàriament sota la seva empara.
El costum de menjar la carn de xai mata, aproximadament i només a l’estat espanyol, a 20 milions d'individus com els que han documentat els activistes.

Creative Commons - 2011 LaTele - Copia, enganxa, modifica.